Sjabloon:References

Uit Eerstelijnszones
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De sjabloonbeschrijving hieronder wordt niet afgebeeld wanneer het sjabloon wordt geplaatst.

Doel

Het op eenvoudige wijze invoegen van referenties en het gemakkelijk schalen van referentielijsten. We geven er de voorkeur aan om dit sjabloon te gebruiken boven <references />, zodat gebruikers minder codes hoeven te kennen en overal dit sjabloon kunnen gebruiken.

Gebruik

Zonder parameters is dit sjabloon equivalent aan <references />.

{{References}}

Lettergrootte

Met de eerste parameter kan de lettergrootte worden aangepast. De waarde van de parameter kan zowel een relatieve lettergrootte (bijvoorbeeld 90%) als een absolute lettergrootte (bijvoorbeeld 8px) zijn. De standaardgrootte is 100%. Vul op de puntjes de lettergrootte in:

{{References|...}}

Let op: bij gebruik in combinatie met {{Appendix}} beter geen lettergrootte opgeven omdat de Appendix de lettergrootte al kleiner maakt en de tekst leesbaar moet blijven.

Aantal kolommen

Met een tweede parameter kan men de referentielijsten in meerdere kolommen verdelen. N.B.: in sommige browsers, waaronder bepaalde versies van Internet Explorer, werkt dit niet. Standaard worden referenties in één kolom weergegeven. Op de puntjes kan er bv 2 ingevuld worden om de referenties in twee kolommen te tonen:

{{References||..}}

Group

Met de parameter "group" kunnen de weergegeven referenties worden beperkt tot de referenties met die groep. In andere woorden, alle referenties in de vorm <ref group="x">...</ref> worden weergegeven wanneer de waarde van deze parameter x is. Standaard worden alle referenties ingevoegd op de plaats van het sjabloon. Gebruik deze optie zo min mogelijk en gebruik bij voorkeur als group-naam noot die onderaan het artikel weergegeven dient te worden met:

{{References|group=noot}}
Bijvoorbeeld

In het onderstaande voorbeeld worden de noten en bronnen van een artikel gescheiden weergegeven. In de tekst verschijnt [noot nr] achter elke noot.

Lorem ipsum dolor sit amet.<ref group="noot">noot 1</ref> Consectetur adipisicing elit.<ref group="noot">noot 2</ref> Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.<ref>bron 1</ref>

{{Appendix||2=

== Noten ==
{{References|group=noot}}

== Bronnen ==
{{References}}
}}

Dit geeft (met de Vector-skin):

Lorem ipsum dolor sit amet.[noot 1] Consectetur adipisicing elit.[noot 2] Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.[1]

Standaardgroep kleine-letter

Bij gebruik van de voorgedefinieerde groepnaam "kleine-letter" worden letters (in plaats van een nummering) gebruikt voor de opvolgende referenties. De referenties worden hierbij niet weergegeven als [groepnaam 1] [groepnaam 2] enz., maar als [a] [b] enz., en in de referentielijst verschijnen er letters (in plaats van getallen) voor de referentieteksten. Dit is een elegante methode om eindnoten van bronverwijzingen te scheiden, of om bijvoorbeeld een tabel van enkele voetnoten te voorzien.

Bijvoorbeeld
Lorem ipsum<ref group="kleine-letter" name="eerste">eerste voetnoot</ref> dolor sit amet.<ref group="kleine-letter" name="tweede">tweede voetnoot</ref> Consectetur adipisicing elit.<ref group="kleine-letter" name="eerste" />

{{References|85%|group=kleine-letter}}

Dit geeft:

Lorem ipsum[kleine-letter 1] dolor sit amet.[kleine-letter 2] Consectetur adipisicing elit.[kleine-letter 1]

  1. 1,0 1,1 eerste voetnoot
  2. tweede voetnoot

TemplateData

Het op eenvoudige wijze invoegen van referenties en het gemakkelijk schalen van referentielijsten.

Sjabloonparameters

Dit sjabloon prefereert horizontaal in lijn geformateerde parameters.

ParameterBeschrijvingTypeStatus
Lettergrootte1

Met de eerste parameter kan de lettergrootte worden aangepast. De waarde van de parameter kan zowel een relatieve lettergrootte (bijvoorbeeld 90%) als een absolute lettergrootte (bijvoorbeeld 8px) zijn. De standaardgrootte is 100%.

Standaard
100%
Voorbeeld
90% of 8px
Tekenreeksoptioneel
Aantal kolommen2

Met een tweede parameter kan men de referentielijsten in meerdere kolommen verdelen. N.B.: in sommige browsers, waaronder bepaalde versies van Internet Explorer, werkt dit niet. Standaard worden referenties in één kolom weergegeven.

Voorbeeld
2
Getaloptioneel

Zie ook